Składniki
Skład: sok z owoców granatowca.
Bez konserwantów. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Właściwości
Dobroczynne właściwości granatów były znane już starożytnym Sumerom. Na bliskim wschodzie uznawano go za szczególny owoc, m.in. w judaizmie, gdzie miał on duże znaczenie obrzędowe.
W wielu kulturach owoc ten był symbolem płodności, a kwiaty granatowca symbolizowały miłość. Owoc granatowca był uważany w starożytnej Grecji za symbol wiecznej młodości i płodności.
Granaty zawierają cukier (8–19% z tego 5–10% glukozy), białko, kwasy organiczne, żelazo, wapń, witaminę C. Związki zawarte w owocach mają korzystny wpływ na układ krążenia. Granat jest jednym z niewielu owoców zawierających związki typu estrogenowego, które powinny znaleźć się w diecie kobiet, gdyż mają wpływ na złagodzenie objawów menopauzy. Wielu naturopatów poleca dietę bogatą w granaty jako sposób na wzmocnienie pracy gruczołu prostaty.