Grozi nam na wiosnę, w czasie kuracji odchudzających, osobom odżywiającym się niezdrowo. Częściej dotyka kobiet. Witaminy nie dostarczają nam kalorii, ale są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza dieta to często puste kalorie – cukry proste i tłuszcze nasycone przy jednoczesnym niedoborze witamin i minerałów. Może to prowadzić do poważnych schorzeń.
Pośpiech to największy wróg twojego zdrowia. Należy tak ułożyć swój dzienny harmonogram, aby nie zabrakło w nim czasu na spokojne i racjonalne spożywanie posiłków. Ważne, aby spożywać produkty nieprzetworzone, które są bardziej odżywcze. Podczas przetwarzania przemysłowego warzywa i owoce tracą około 70 procent witamin. Również przygotowując posiłki w domu, często pozbawiamy je witamin. Krojąc, obierając, mocząc czy gotując warzywa, zabijamy zawarte w nich witaminy i wypłukujemy minerały. Starajmy się więc gotować warzywa krótko lub na parze, a zamiast obierać, czyśćmy je szczoteczką.
Współczesna moda promuje bardzo szczupłą sylwetkę. Dlatego też ogromna część młodych kobiet decyduje się na drastyczne diety (na przykład głodówki, diety bazujące tylko na jednym składniku). Bez konsultacji z dietetykiem, na własną rękę starają się odchudzać, bardzo często doprowadzając do poważnych niedoborów. Niska podaż tłuszczów naraża organizm na niedobory witamin, głównie tych rozpuszczalnychw tłuszczach, czyli A, E, D oraz K.
Pamiętajmy, że witamin, przede wszystkim tych ze świeżych owoców i warzyw, nie da się niczym zastąpić. Gdy okaże się, że zabraknie którejś z nich, organizm upomni się o nie, dając wyraźne sygnały (osłabienie, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, kurcze łydek). Powinniśmy wówczas jak najszybciej uzupełnić niedobory i zmienić przyzwyczajenia.