Pędem do pracy

0
817
zdrowe sniadanie

W erze pośpiechu i gonienia za własnym cieniem część osób rezygnuje świadomie ze śniadania. Argument jest oczywiście jeden – brak czasu na przygotowanie i zjedzenie. Nie będziemy nikogo nakłaniać na pośpiech przy śniadaniu, pamiętając, że brak czasu związany jest z niewystarczającą organizacją. Pragniemy jedynie pomóc w tej organizacji, pokazując, że pożywne śniadanie można zrobić w minutę, a składniki wystarczy przygotować dzień wcześniej wieczorem.

Koktajle śniadaniowe to idealny początek dnia, bardzo pożywne, szybko przygotowane i pozwalają nam na unikanie wyrzucania niezjedzonych owoców. Jeśli widzimy, że banany lub inne owoce zaczynają się robić przejrzałe, pokrójmy je i włóżmy do zamrażalnika. Będą idealnym dodatkiem do naszego śniadania.

Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy blendera. Podstawą koktajlu jest mleko, jogurt, woda, ale i woda kokosowa, mleko migdałowe, ryżowe lub sojowe. Warto dodawać owoce sezonowe, a zimą świetnie się sprawdzą mrożone. Nasycać nas będą ziarna zbóż, otręby, nasiona lnu, chia. Często dla smaku dodaje się syropy daktylowe, klonowe, miód czy zwykły cukier.

pedem do pracy

koktajl 1KOKTAJL 1

  • szklanka truskawek, malin lub innych owoców, np. borówek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki otrębów owsianych lub żytnich
  • 1/2 łyżeczki nasion chia
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Wszystko mieszamy w blenderze.

koktajl 2KOKTAJL 2

  • 3/4 szklanki borówek
  • 2 łyżki jagód goji
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • szklanka wody
  • szklanka mleka ryżowego

 

koktajl 3KOKTAJL 3

  • 350 ml mleka lub mleka roślinnego, np. owsianego
  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka oleju lnianego

Najlepiej płatki i siemię lniane zalać mlekiem jeszcze dzień wcześniej wieczorem. Rano dodajemy resztę składników i miksujemy.

hiperpharm

BRAK KOMENTARZY