1. Żelazo. Jego niedobór to stałe zmęczenie, anemia, bóle głowy, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, łatwość powstawania zmian skórnych, zdenerwowanie, nadpobudliwość. W naszym klimacie i przy naszym sposobie odżywiania niedobory żelaza wynikają głównie z chorób pasożytniczych, alergii pokarmowej, zakażenia Helicobacter pylori (zaburzenia kwasowości treści żołądka i w rezultacie wchłaniania żelaza), celiakii.
- Bogate i nieszkodliwe dla zdrowia źródła żelaza to ryby morskie i inne owoce morza, kasza jaglana, ziarno amarantusa, wszystkie zielone warzywa (pietruszka, brokuły), fasola, groch, soja i soczewica, rodzynki, chleb chrupki, rzeżucha, koper, czosnek, zarodki pszenicy. Nasz organizm przyswaja żelazo w obecności witaminy C oraz mikroelementów.
2. Potas. Bez niego „więdniemy” - mamy brzydką, suchą, szarą cerę, matowe, łamliwe włosy, chore paznokcie. Źle pracuje również nasze serce.
- Dużo potasu jest w owocach, warzywach i zarodkach pszenicy.
3. Fosfor. Jego brak sprawia, że nasz system nerwowy nie pracuje prawidłowo. Odczuwamy zmęczenie, zaburzenia snu i pamięci, bóle głowy, nadpobudliwość, zaburzenia koncentracji, impotencję.
- Najłatwiej znajdziemy fosfor w soi, fasoli, grochu, soczewicy, zarodkach pszennych, czosnku, rybach morskich i owocach morza oraz w żółtych serach.
4. Magnez. Wpływa korzystnie na procesy detoksykacyjne wątroby, zwalnia starzenie się, poprawia funkcjonowanie mózgu. W procesie przetwarzania jedzenie traci magnez. Jego niedobór przejawia się bolesnymi skurczami mięśni, bezsennością i nadmierną sennością poranną, lękami, zniecierpliwieniem, zmęczeniem, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, próchnicą, skłonnością do nowotworów, osteoporozą. Brak magnezu sprzyja otyłości i chorobom krążenia oraz kamicy szczawianowej. Może też wpływać na osłabienie działania enzymów odtruwających nasz organizm.
- Bogate jego źródła to kakao, orzechy, kukurydza, kasza gryczana, pełne ziarno pszenicy, zarodki pszenicy, owsa, ryżu, winogrona, rodzynki, czarna rzodkiew, migdały, kminek, sezam, wiesiołek, amarantus, siemię lniane, mak, nasiona dyni, słonecznika i inne, a także groch, fasola, soja, soczewica, czosnek. Oraz, tak jak w przypadku wapnia, dobra woda.
5. Cynk. Jego przewlekłe niedobory wywołują nerwowość, zaburzenia snu, zmęczenie, impotencję, skłonności do schorzeń autoimmunologicznych, nowotwory, białe plamki na paznokciach i ich rozdwajanie, wypadanie włosów, trudne gojenie się ran i zadrapań. U chłopców i młodych mężczyzn - nieprawidłowości w funkcjonowaniu narządów rodnych. Podobnie jak magnez, jest niezbędny do funkcjonowania enzymów odtruwających nasze organizmy.
- Cynk zawierają nasiona, kiełki, grzyby, ryby morskie, czarna rzodkiew, gryka, proso, kukurydza, orzechy, migdały, kakao, czosnek, chleb razowy, zarodki pszenicy, ostrygi.
6. Krzem. Bez niego nie ma ładnych włosów, zdrowych paznokci, brzoskwiniowej cery, zdrowych śluzówek, zębów i dziąseł, mocnych kości. Niedobór powoduje zmęczenie i nadmierne pocenie się przy byle wysiłku.
- Mieszkańcy miast używają wody z kranu, do której z oczywistych względów dodaje się chlor - środek zabójczy dla bakterii i dla ludzi. Chlor niszczy też krzem. Jeżeli więc nie mamy w pobliżu studni lub źródła, musimy zatroszczyć się o uzupełnienie krzemu w naszej diecie. Najbogatszym naturalnym źródłem krzemu jest kasza gryczana. Gryka jest przy tym bogatym źródłem rutyny - budulca naczyń krwionośnych. Duże ilości krzemu znajdują się w kminku i w herbatce ze skrzypu.
7. Selen. Niedobór selenu wywołuje zmęczenie, nadpobudliwość, wybuchowość, zaburzenia snu, koncentracji, impotencję, wypadanie włosów, zaburzenia wzrostu u dzieci, infekcje - gdyż bez selenu organizm nie może produkować przeciwciał odpornościowych. Jego brak sprzyja również rozwojowi nowotworów. Selen, ze względu na udział w produkcji białek mięśnia sercowego, spowalnia starzenie się organizmu.
- Magazynem selenu są drożdże, kukurydza, rodzynki, owsianka, groch, mak, siemię lniane, wiesiołek, orzechy, migdały, kminek.
8. Miedź. Jej brak powoduje zaburzenia wchłaniania żelaza. Jest niezbędna przy produkcji hemoglobiny krwi, zapobiega nowotworom, bierze udział w procesach odtruwania organizmu.
- Znaczące źródło miedzi to ostrygi i homary, a z bardziej u nas popularnych produktów: wątróbka, orzechy, warzywa, groch, płatki owsiane, kakao.
9. Mangan. Ułatwia wykorzystanie witaminy B1 i podobnie jak miedź, umożliwia wchłanianie żelaza. Wpływa na pracę ważnych dla organizmu enzymów.
- Bogate jego źródła to wszystkie pełne nasiona i zarodki pszenicy.
10. Jod. Niezbędny jest do produkcji hormon24ów tarczycy.
- Dobrym źródłem jodu są ryby i owoce morskie oraz żółtko jaja.